Kurban kesmek
Borçlu kimseye kurban kesmek vacip mi dir?
Borcu olan kimse kurban kesmeli mi yoksa borcunu mu vermeli
* * *
Kurban kesmek Nisap mikterı mala sahip olana, yani asli ihtiyaçlarından fazla malı veya parası olan kimseye vaciptir.Borçlu kimse,borcunu ödedikten sonra,veya malının içinden borcunu düştükten sonra, elinde asli ihtiyaçlarından fazla mal kalırsa, bu durumda kurban kesmesi gerekir.Ancak borcunu ödedikten veya düştükten sonra geriye kalan asli ihtiyacı kadar ise o zaman kesmesi vacip olmaz.
http://www.fetvalar.com/sorularla-cevabi-1214.html
İbadet yapamıyorsan kesenin ağzını aç
Namazlarını kılamayan ve büyük bir günah çukuruna düşen insanlar yok değil. Çevremizde her zaman bu tür insanlarla karşalaşabilir ya da kendimiz bu duruma düşebiliriz..
Günahkar gafil bir hayatın içinden kurtulmak için çabalarız ama bir türlü de ibadetlerimizi düzenli olarak yapamayız. Namazlarımızı kılamaz cumalara gidemeyiz.. İçki, sigara, kumar ve başka kadınlarla yatıp kalkma gibi bir çok envai çeşit hatalar yapabiliriz..
İşte bu nokta inanıyorum ama yapamıyorum mu diyorsunuz?
O zaman kesenin ağzını açma zamanı gelmiştir..
KURBAN KESMENİN FAZÎLETİ
Rasûlüllah Efendimiz (s.a.v.) kıymetli kerîmeleri Hz. Fâtıma-i Zehrâ'ya, "Yâ Fâtıma! Kalk, kurbanının yanına git ve kurban kesilirken şu duâyı oku: (İnne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbi'l âlemîn. Lâ şerîke lehû ve bizâlike ümirtü ve ene evvelü'l müslimîn."
Meâli: "Şüphesiz benim namazım, ibâdetlerim, hayatım ve ölümüm, âlemlerin rabbi olan Allâh içindir. Onun ortağı yoktur. Ben bununla emrolundum ve ben müslüman olanların evveliyim." (Sûre-i En'âm, âyet 162-163)