Tedbir

MÜSLÜMAN UYANIK OLMALI

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Müslüman, bir delikten İki defa ısırılmaz." buyurarak uyanık, İhtiyatlı olan mü'min-lere lâyık olan hâl ve hareketin nasıl olması gerektiğini göstermektedir.

Bir mü'min gafletle bir hatâya düşebilir, bir defa atanabilir. Fakat âkıbetini görünce uyanır, artık tekrar bu hatâya düşmez. Bir hayvanın deliğine elini sokup zehirlenen kimse artık o deliğe bir daha elini uzatır mı?

Ahlâksız kimselerin kötü telkinâtı ise bu maddî zehirden kat kat daha tehlikelidir. Çünkü bu, manevî hayatı, ebedî selâmet ve saâdeti mahveder.

TEDBİRLİ OLMAK

Tedbir, bir şeyin lâzım gelen esbâbını evvelce düşünüp hazırlıklı olmaktır.
Tedbîr, bir işin ilerisini gözeterek harekette bulunmak, istenilmeyen bir hâle düşmemek için bâzı husûslarda ihtiyatlı olmaktır, ihtiyatlı olmak, muvaffakiyet alâmetidir.
Tedbîr, tevekküle mâni değildir. Tedbirli olmakla berâber işin muvaffakiyetini Cenâb-ı Hakk'tan beklemelidir, tedbire değil, Allâh'a itimat etmelidir.

Allâhü Teâlâ (meâlen); "Ey imân edenler! İhtiyat tedbirinizi alınız da bölük bölük halinde çıkınız veyâ hep birden seferber olunuz." (Nisâ Sûresi, âyet 71) buyurmaktadır.